Jdi na obsah Jdi na menu
 


jeleni - stádo

Jelen evropský - Cervus elaphus

 

Jelen je naší největší spárkatou zvěří. Jelení srst bývá v létě červenavě hnědá a v zimě šedohnědá. Mládě je červenohnědé s bílými skvrnami. Dominantou dospělého jelena je paroží, které shazuje v období od února do dubna. Forma i velikost paroží záleží na věku. Mimo jiné jsou jeleni známí svým pohybem, který vypadá velmi ladně, lehce a ušlechtile. Parohy mu dodávají majestátnost.

Jelen je především býložravec, živí se travou, výhonky, kůrou, houbami nebo lesními plody.

Jelení říje probíhá od září do října. Březí samice porodí po osmi měsících obvykle jedno mládě, které kojí asi čtyři měsíce. To se osamostatní kolem jednoho roku života, pohlavně dospívá o dva až tři roky později.

 
 

Portrét


 


Facebook



Archiv

Kalendář
<< červen / 2018 >>